Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Svetski dan potrošača

17. mart 2017. 08:53:26 Pročitano 377 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dana 15.03.2017. godine, u Privrednoj komori Srbije, obeležen je svetski dan potrošača, održavanjem okruglog stola pod nazivom "Zaštita potrošača u Republici Srbiji". Tema ovogodišnjeg okruglog stola bila je unapređenje digitalnog tržišta i jačanje poverenja potrošača u digitani način kupovine, o čemu i je i najviše bilo reči.

Predstavnici Ministarstva, trgovine, turizma i telekomunikacija su istakli da se broj potrošačkih prijava povećava a da i dalje prednjače one koje se odnose na sportsku obuću.

Takođe je navedeno da se više od 80 odsto pritužbi i reklamacija koje potrošači podnesu trgovcima, rešava u korist potrošača. 

Obeležavanju Svetskog dana potrošača, ispred Centra potrošača Srbije, prisustvovala je Ana Velev.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

 CEPS ANKETA

Kupili ste proizvod putem interneta. Da li možete odustati od ugovora - vratiti robu bez objašnjenja u roku od 14 dana?

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaTRENDOVI KONZUMIRANJA KAFE U SRBIJI Na vrh strane