Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial

Hleb u Srbiji je dobrog kvaliteta. Inspektori su u kontroli 700 pekarskih pogona, ipak, utvrdili da mali ne poštuju sve propise. Zato je zabranjen rad u 25 objekata, izjavio je Nenad Vujović, načelnik Sektora poljoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

Objavljeno u Vesti
četvrtak, 26 maj 2016 00:00

CEPS u medijima u 2016. godini

Novembar

•    11. 11. 2016. Al Jazeera, "Pesticidi u kašicama Juvitanovih proizvoda".
•    11. 11. 2016. Telemaster, "Srpski znak".
•    12. 11. 2016. Telemaster, "Zatrovanost Juvitanovih kašica".
•    13. 11. 2016. RTV Vojvodina, "Zalba potrošača".
•    14. 11. 2016. Happy, Jutarnji program, "Srpski znak".
•    15. 11. 2016. Večernje novosti, "Informaciono-komunikacione tehnologije".
•    15. 11. 2016. Informer, "Još pet proizvoda Juvitane zatrovano".
•    16. 11. 2016. Srpski telegraf, "Kvalitet Nutele".

Objavljeno u Mediji

Poštovani roditelji,  na osnovu velikog broja vaših pristiglih pitanja u vezi preplaćenih iznosa za vrtiće, Udruženje RODITELJ je ostvarilo saradnju sa Centrom potrošača  Srbije i u tom smislu smo zajednički pripremili osnovne informacije vezane za ovu temu:

Objavljeno u Dešavanja

Reč je kompaniji Mundio mobajl koja je deo britanske Mundio grupe i planira da na tržištu Srbije pretežno pruža usluge međunarodnih pripejd poziva.

Objavljeno u Vesti

Ako vam je na mobilni telefon stigla poruka sa brojeva 3663, 5678 ili 1991, znači da ste postali korisnik usluga servisa koji vam naplaćuje i do 180 dinara svaku poruku koju vam pošalje.

Objavljeno u Saveti

Državna služba više nije najpoželjniji posao u Srbiji već je to, kako je pokazala anketa koju je sproveo sajt PosloviInfostud, zaposlenje u stranim kompanijama.

Objavljeno u Vesti
Strana 1 od 2

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaEdukacije/seminariČlanci poređani po datumu: maj 2016 Na vrh strane