Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial

Beograd, 30.03.2016 – Okrugli sto „Prava potrošača: izazov ili šansa za brend i kompaniju“ na kom su učestvovali predstavnici Ministarstva trgovine, proizvođači prehrambenih proizvoda, bele tehnike, trgovački lanci i teleoperater, kao i predstavnica udruženja potrošača održan je danas u hotelu Crowne Plaza, u organizaciji PR agencije Pristop. Na okruglom stolu pružen je bolji uvid u ulogu države u obezbeđivanju ambijenta za poštovanje prava potrošača, ali i predstavljeni dobri primeri iz domaće poslovne prakse jednih od ključnih aktera u privrednom životu Srbije. 

Objavljeno u Dešavanja

Dragi potrošači, kupujući ipak možete da uštedite. Zbog toga su volonteri CEPS-a ponovo 25. marta 2016. godine obišli prodavnice i pijace i popisali cene voća i povrća.  Pogledajte cene pa odlučite šta je za vas najpovoljnije.

Prijatno uživajte u kupovini.

Objavljeno u Saveti

U rezidenciji kanadske ambasade u Beogradu, 23. marta 2016. godine obeležena je Međunarodna godina mahunarki. Sve prisutne pozdravio je ambasador Kanade u Srbiji Filip Pinington i izneo  da je Kanada drugi po veličini proizvođač mahunarki u svetu.

Objavljeno u Dešavanja

Dana, 23. 03 2016. god u Beogradu održana je radionice o e-trgovini. Na radionici su govorili: načelnik Odeljenja za trgovinu i razvoj konkurencije u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Željko Rakić,  Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović, Direktor Direkcije za e-upravu Dušan Stojanovi, Ivan Brkić i Aleksandar Birovljev, eksperti na projektu koji su vodili radionicu.

Objavljeno u Dešavanja

Voće i povrće u supermarketima jeftinije je za 10 do 50 odsto nego na zelenim pijacama u većim gradovima.

Jeftinije nego u prodavnici može da se pazari jedino na kvantaškim pijacama koje nisu baš tako blizu, pa uglavnom nisu izbor za svakodnevnu kupovinu.

Objavljeno u Vesti

Ekonomista Stojan Stamenković ocenio je danas da bi odluka o poskupljenju struje trebalo da se odloži za sledeću godinu, kako to ne bi negativno uticalo na industrijsku proizvodnju.

Objavljeno u Vesti
Strana 1 od 2

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaEdukacije/seminariČlanci poređani po datumu: mart 2016 Na vrh strane