Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial
petak, 27 novembar 2015 11:15

Počela šoping groznica „Crni petak“

Crni petak je nastao u Americi i nastupa odmah nakon Dana zahvalnosti, svakog četvrtog četvrtka u novembru mesecu. Ove godine Crni petak nas očekuje 27.11. 2015. Crni petak označava početak sezone kupovine poklona dragim ljudima, a uoči novogodišnjih praznika i obično označava najprometniji šoping dan u godini. Ovim danom počinje sezona kupovine božićnih i novogodišnjih poklona, tako da vlasnici i zaposleni u radnjama prave posebne promotivne ponude kako bi privukli što više kupaca.

Objavljeno u Vesti
četvrtak, 26 novembar 2015 08:03

Kontrolorima elektrošokeri?

Zahtev kontrolora u zagrebačkom gradskom prevozu, koji iz straha zbog učestalih fizičkih napada traže da ih u obavljanju radnog zadatka prati obezbeđenje, pa čak i da sami nose oružje u vozilima, danima je glavna tema u hrvatskoj prestonici, a vest je stigla i do njihovih beogradskih kolega koji nisu ostali ravnodušni!

Objavljeno u Vesti
sreda, 25 novembar 2015 11:02

Kusur na štetu kupaca

Svake godine trgovci u našoj zemlji zbog apoena manjih od dinara "zarade" minimum 90 miliona dinara. Svaki potrošač u radnji, naime, dnevno "izgubi" pet para. Na mesečnom nivo to je tek 1,5 dinara, a za 12 meseci to je ceh od 18 dinara. Iznos po potrošaču je više nego skroman, ali u Srbiji je oko pet miliona potrošača.

Objavljeno u Vesti
ponedeljak, 23 novembar 2015 14:29

NBS: Najviše je „crvenih“, tako i treba

Koliko puta vam se u prodavnici desilo da, kada izvadite novčanicu od 1.000 dinara da biste platili upola manji račun, to proprati namrštena grimasa trgovca uz pitanje: “Imate li nešto sitnije?”.

Uprkos takvom iskustvu, u Narodnoj banci Srbije za “Blic” tvrde da u gotovinskom prometu ima dovoljno novčanica u svim apoenima, a da se odluka o broju donosi na osnovu analize potreba tržišta.

Objavljeno u Vesti
četvrtak, 19 novembar 2015 07:40

Kešom plaćati račune samo do 500 dinara

Kompanija „Masterkard” traži da se svaka kupovina vrednija od 500 dinara plaća karticom. Trgovci negoduju i tvrde da će to povećati cene. U Srbiji se danas gotovo svaka treća kupovina plaća karticom. Ukoliko bi plaćanje „plastikom” bilo obavezno za sve kupovine veće od 500 dinara, ocena je da bi se kartice koristile za kupovinu čak 80 do 90 odsto robe.

Objavljeno u Vesti
ponedeljak, 16 novembar 2015 07:46

Koliko će pasti rate na kredite u evrima

Ulazak euribora u minus smanjiće ratu kredita za nekoliko evra, ali je jasan znak dužnicima da u narednom periodu mogu da odahnu jer skoka rata po ovom osnovu neće biti. S obzirom na to da je i kurs evra već duže vreme stabilan, zaduženi u evrima ne bi trebalo da u skorije vreme osete veći udar na kućni budžet.

Objavljeno u Vesti
Strana 1 od 2

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeČlanci poređani po datumu: novembar 2015 Na vrh strane